V pátek 29. listopadu a v pondělí 2. prosince navštívila 8. A a 7. A v hodině dějepisu KIC Ivančice. Exkurze byla realizována v rámci celoškolních aktivit pro připomenutí 30. výročí pádu komunismu. Během prohlídky žáci shlédli nejenom výstavu předmětů z různých historických období, ale hlavně absolvovali edukační program s názvem „Zvol mě“. Dozvěděli se zde mnoho zajímavého k tématice komunistického režimu u nás a mohli si sami porovnat diktátorský režim s naším demokratickým. Nakonec jsme si vyzkoušeli, jak u nás probíhaly volby v roce 1946 a 1990.

Ohlasy dětí:

Na výstavě měli originály obrazů a jiných věcí. Nejprve jsme si prohlédli všechny exponáty a pak jsme se rozdělili na dvě skupiny. Potom jsme si zkusili, jak se volí a dověděli se o tom zajímavé věci od paní průvodkyně. Výstava se mi líbila, i když mě historie moc nezajímá. Zaujal mě kostel, který je už 100 let starý a je celý ze sirek.

Eliška H.

Program se mi líbil, hráli jsme hry. Bylo tam hodně zajímavých věcí, například jsem našla zvláštní psací stroj (cestovní).

Adriana

Probírali jsme vládu, volby, demokracii atd. Rozdělili jsme se do dvou týmů, dostali téma a plnili úkoly. Bylo to zajímavé a poučné.

Sofča

Byli jsme na programu o sametové revoluci. Vyzkoušeli jsme si volby demokratické a nedemokratické a zjišťovali, co je na demokracii a diktatuře dobré a špatné. Moc se mi to líbilo.

Lukáš

Bylo to docela dobrý. Byly tam staré věci např. lebka aligátora, staré peníze atd. Zkoušeli jsme volit a pracovali ve skupinách.

Eliška B.

Výstava se týkala voleb a 17. listopadu. Měly ji na starosti dvě paní. Moc se mi líbila.

Pavel