Naše škola se přihlásila do Vládou schváleného projektu „Ovoce do škol", vymezeného nařízením vlády č. 478/2009 Sb. o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na ovoce a zeleninu a výrobky z ovoce, zeleniny a banánů dětem ve vzdělávacích zařízeních.

Úkolem projektu je především přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit zdravé stravovací návyky ve výživě dětí, bojovat proti epidemii dětské obezity a zvrátit klesající spotřebu ovoce a zeleniny.

 

Dodávky ovoce a zeleniny v projektu "Ovoce do škol" budou dětem dávány nad rámec pravidelného školního stravování, tzn. že dodávka ovoce a zeleniny v projektu „Ovoce do škol" nebude nahrazovat naplňování výživových norem stanovených vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování.

Oficiální stránky projektu http://www.skolniovoce.cz/.

OVOCE DO ŠKOL

Projekt se vztahuje na žáky prvních až pátých ročníků základních škol, které do projektu přihlásí škola prostřednictvím žadatele schváleného Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF). Ovoce dostávají děti této skupiny zcela zdarma.

Podpora je poskytována na tyto produkty:

  • čerstvé ovoce a zeleninu, popř. balené čerstvé ovoce a zeleninu, pokud neobsahují přidaný cukr, sůl, tuky a sladidla
  • balené ovocné a zeleninové šťávy, pokud neobsahují přidaný cukr, sůl, tuky a sladidla

Podíl balených ovocných a zeleninových šťáv může činit nejvýše 25 % celkového počtu produktů dodávaných do každé školy, s níž má dodavatel uzavřenou smlouvu o dodávání produktů v průběhu příslušného školního roku.

 Naše škola se v tomto školním roce 2013/14  zapojila do projektu Ovoce do škol s firmou Ovocentrum z Valašského Meziříčí.

 Tato firma nám začátkem října dodá jízdní řád, který bude mít škola k dispozici a bude znát přesné dny závozů těchto dotovaných produktů.

 Pokud děti dostanou ovoce či zeleninu zabalenou v krabičce, na tácku či v sáčku, na etiketě bude vždy uvedeno datum balení.

 Jsme rádi, že i naše škola může podpořit tento úspěšný projekt.

--------

 

Školní rok 2016/2017 

Ovoce do škol budou žáci dostávat každé sudé úterý.

V 1.závozu děti obdrží 1 ks ovoce - nektarinku.

Ve 2. závozu děti obdrží švestky a hroznové víno.

Ve 3. závozu děti obdrží jablko a nápoj Moštík.

-------

 

 Ananas

Ananas je tropické ovoce, plod ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Pochází
z Jižní Ameriky. Pěstuje se v Thajsku, na Filipínách, v Brazílii, Číně a v mnoha afrických
a středomořských zemích na obrovských plantážích. Na každé rostlině vyroste 1 plod,
a když dozraje tak rostlina uhyne. Na povrchu je tvrdá, voskovitá a kožovitá kůra složená
z hranatých dílků. Plod má šťavnatou žlutou dužninu a zelený chochol. Druh vyšlechtěný na
Havaji „Extra sweet“, který od nás ochutnáš je sladký, a patří k nejžádanějším. Ananas
obsahuje velké množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže, dále
enzym bromelin, který pomáhá trávení. Dávej přednost čerstvému ananasu jelikož,
konzervovaný ztrácí až polovinu všech účinných látek. Je vhodný při hubnutí, nebo když máš
sluneční úžeh. Zralý ananas má intenzivní typickou vůni na stonku. Doporučuje se jej co
nejdříve spotřebovat. Nezralý plod však můžeš nechat až 2 týdny zrát při pokojové teplotě.
Optimální skladovací teplota je 10–15 °C. Ananas je i přes tvrdou slupku velmi citlivý na
otlaky. Neuskladňuj ho nikdy při teplotách pod 5 °C, protože se pak na jádru vytvoří hnědé
fleky.

--------

Hroznové víno

Mezi nejoblíbenější odrůdu hroznů patří Sultánky, které vidíš dole na obrázku z Ovocentra.
Tato odrůda je bez pecek. Hrozny Ti dodají spoustu energie, kterou potřebuješ ve škole.
Pěstují se na vinicích zejména v jižní Evropě, Jižní Americe, Austrálii, ale i v teplých
oblastech naší země např. na Jižní Moravě. Sušené hroznové víno jsou rozinky.
Z hroznového vína se také vyrábějí šťávy, džusy, kompoty a nápoje. Hroznové víno je
poměrně citlivé, a proto je dobré, když ho rychle spotřebuješ. Můžeš ho krátkodobě
skladovat na suchém, chladném a dobře větratelném místě.

--------

Mandarinky

Mandarinky jsou dnes na trhu téměř celý rok. Šlechtěním i přirozeným křížením vzniklo
mnoho různých odrůd. Mandarinky rostou na stromu, který se nazývá citroník sladký,
dorůstá do výšky až 4 metrů. Vyšlechtěné odrůdy jsou ale i mnohem menší a využívají se
dokonce i jako okrasné rostliny v domácnostech a zahradách. Odrůda Satsuma, kterou vidíš
na obrázku z Ovocentra se pěstuje hlavně v Japonsku a ve Španělsku. Dobře se loupe, dílky
dužiny se od sebe snadno oddělují. Šťavnaté plody většinou nemají jadérka, chuť je sladká
a jen mírně nakyslá. Případná malá zelená místa na mandarince nevadí, jelikož jako jiné
ovoce postupně dozrávají. Hlavní sezona zrání a sklizně citrusových plodů je od podzimních
měsíců, kdy začíná sklizeň ve Španělsku, Francii, Itálii, Řecku a dalších jihoevropských
zemích. Ochutnej šťávu z mandarinek, která je lahodná a navíc moc zdravá. Můžeš si ji
dosladit medem.

--------

Bluma

Blumy patří do skupiny tzv. slivoní, proto jejich dužnina chutná podobně jako švestky, je ale šťavnatější a u některých odrůd sladší. Stromy jsou poměrně košaté a dorůstají až do výšky 10 m. Květy jsou bílé, kulatý plod má v průměru přibližně 5 cm. Slupka má v závislosti na odrůdě mnoho barevných odstínů. Dužnina je většinou žlutá, případně zabarvená do růžova, poměrně tuhá a přirostlá k pecce. V současnosti je známých přibližně 30 odrůd blum, ale pro trh má význam jen několik z nich. Blumy dozrávají od první poloviny srpna do konce října. Plody blumy jsou bohaté na vitamíny (A, B, C, E), minerální látky, antioxidanty a vlákninu. Vitamíny skupiny B jsou důležité pro mozek a paměť, aby ses mohl lépe soustředit ve škole. Vitamín C posiluje imunitu, abys nebyl nemocný. Vitamín E je silný antioxidant, který chrání buňky tvého těla před poškozením. Draslík má pozitivní vliv na správnou činnost svalů a jejich regeneraci. Vápník je důležitý abys měl pevné kosti
a zuby.

  • Čerstvé i sušené listy slivoní se přikládají na rány, protože urychlují jejich hojení. Podporují správnou činnost střev, mají projímavé účinky a jsou dobré proti zácpě.

--------

Jablko

„král mezi ovocem“

Patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější ovoce na celém světě, které člověk konzumuje již od dávných dob. Říká se, že stačí, abys snědl
1 jablíčko denně, a budeš zdravý a odolný vůči nemocem. Plody stromu jabloň domácí - jablka - jsou tzv. malvice. Vyrůstají z miskovitě rozšířeného okvětního lůžka, kterému se říká češule, a postupně odklopí jádřinec plodovou dužinou. Jablka mají většinou kulovitý tvar o průměru 5 až 9 cm. Rozlišujeme odrůdy letní, podzimní a zimní.

Jablka se sklízí od konce léta do podzimu. Aby zůstalo jablko chutné, šťavnaté a plné vitaminů, skladuj ho v chladničce. Za pokojové teploty totiž docházejí 6-8x rychleji. Jablka obsahují 85 % vody a velmi vyvážený komplex mnoha důležitých vitamínů (provit. A, skupinu B, C, E), minerálních látek
a stopových prvků.  Dále obsahují: kyselinu karboxylovou, která má čistící účinky na zubní sklovinu, fruktózu, ta vyvažuje hladinu cukrů v krvi a pomáhá Ti soustředit se ve škole, hodně draslíku aby Ti správně fungovalo srdce a až 30% vlákniny, která zlepšuje trávení.

  • Jsou účinná, když Tě bolí hlava, pomáhají, když máš   problémy s bříškem, při bolestech kloubů a astmatu.
  • Šťáva z jablek se doporučuje, když Tě trápí chřipka nebo kašel.
  • Nastrouhané jablko dokonce může srazit příliš vysokou horečku.
  • Důležité látky jsou obsaženy v dužině ale také ve slupce,  proto by se jablka neměla loupat.
  • Moc dobré jsou křížaly, které Ti rychle dodají energii po hrách s kamarády.

 

 --------

Hruška

 

Popis: Tyto šťavnaté plody se podle doby dozrávání, respektive sklizně, dělí na letní, podzimní a zimní. Přičemž letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle. Hrušky je možno skladovat, nevydrží ale tak dlouho jako jablka. Je to ovoce s velmi nízkým výskytem vitamínu C.

 Konzumace: Celý plod kromě semen

 Využití plodů: Můžeme je používat stejně jako jablka – krájet, krouhat a přidávat do koláčů a závinů nebo je dusit a zapékat, vyrábět z nich džusy a jiné nápoje.

 Léčivé účinky hrušek: Obsahují draslík, vitamín B2, vitamín G. Jsou velmi vhodné pro odtučňovací kůry, díky nízkému obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Napomáhají pročištění střev, odstraňují zácpu, podporují tvorbu krve, posilují imunitní systém a vylučují z těla jedovaté látky.

 Původ: Evropa a Asie

--------

Nektarinka

Popis: Jedná se o zvláštní druh tzv. nepravé broskve, která není na rozdíl od pravých broskví ochmýřená. Její povrch je naprosto bez jakéhokoliv chmýří, což je jasně rozeznatelné při pohledu i doteku. Plody jsou v průměru menší než broskve.

Konzumace: Celý plod kromě pecky.

Využití plodů: Nektarinky se mohou zpracovávat podobně jako broskve. Díky hladké slupce a tuhé dužině se při jejich konzumaci tolik nepotřísníme šťávou, ale také se díky tomu lépe hodí k zavařování než broskve. Využijeme je i k přípravě letních salátů, sorbetů a zmrzlin.

Léčivé účinky nektarinek: Jsou bohaté na vitamín A, B2, B3, G, K a vitamín C.

 --------

 

 

Archív za rok 2015-2016
Archív za rok 2014-2015
Archív za rok 2013-2014
Archiv za rok 2012-2013
Archiv za rok 2011-2012
Archiv za rok 2010-2011