Žáci 9. C navštívili ve 2. zářiovém týdnu Prahu. Naše exkurze do hlavního města začala ubytováním v klubu Amfora, kde jsme se ubytovali a zbavili zavazadel. Pak už jsme vyrazili na první výpravu do centra Prahy. Už jen jízda metrem byla pro některé velkým zážitkem, který odstartoval sled nejdůležitějších pražských památek. Královskou zahradou, kde v blízkosti Letohrádku královny Anny právě probíhala výstava k výročí pádu Berlínské zdi, kolem Zpívající fontány a Míčovny jsme se krásně upravenými chodníčky, které lemovaly vzrostlé stromy, dostali až na nádvoří Pražského hradu. Navštívili jsme Hradčanské náměstí, seznámili se s venkovní i vnitřní architekturou chrámu sv. Víta a po krátkém odpočinku jsme navštívili výstavu Příběh Pražského hradu.

Ve Zlaté uličce jsme mohli obdivovat starobylé krámky, které na nás dýchly minulostí a prohlédnout si řadu nabízených suvenýrů. Na konci Zlaté uličky nás čekala věž Daliborka, která dříve sloužila jako vězení. Poté jsme sešli po Starých zámeckých schodech a pokračovali na Karlův most, kde jsme se zařadili mezi davy turistů a stejně jako oni i my se nechali okouzlit výhledem na řeku Vltavu. Odsud jsme pokračovali na Staroměstské náměstí, kde právě na Staroměstském orloji odbíjela celá. První den naší exkurze jsme zakončili na Václavském náměstí, odkud jsme se unavení vraceli zpět na ubytovnu.    

Druhý den jsme vyrazili zpět do centra, viděli Nuselský most a navštívili Kongresové centrum. V parku na Vyšehradě se formou hry seznámili se sochami známými z českých dějin a pokračovali prohlídkou baziliky sv. Petra a Pavla. Na Slavíně jsme zjistili, že jsou zde pochováni dokonce dva rodáci z Ivančic. Po obědě na Václavském náměstí jsme pokračovali lanovkou na Petřín, kde jsme vystoupali na rozhlednu a pokochali se pohledem na Prahu, dále jsme navštívili bludiště i zrcadlovou síň. Program jsme zakončili za mírného deště ve Valdštejnské zahradě.

Třetí a poslední den jsme získali cenné informace v muzeu Karlova mostu a následně absolvovali romantickou projížďku po Vltavě s výkladem o okolních památkách. Nechybělo ani občerstvení ve formě limonády a zmrzliny. Náš pobyt jsme zakončili opět na Václavském náměstí a odsud už jsme, ač neradi, pokračovali směrem domů.

Exkurze proběhla bez problémů, počasí nám vyšlo a všichni jsme přijeli spokojení a plní nových zážitků a informací.