V pondělí 20. února navštívili žáci 6. ročníků divadelní představení v Redutě o brněnských pověstech. Víte, proč se Brno nazývá Brnem? Že obyvatele Líšně kdysi ohrožoval strašlivý drak? A že jeden šikovný truhlář před dávnými lety dokázal během jediného dne vyrobit kolo a dopravit je z jihomoravské Lednice až do Brna?

Za deštivého odpoledne se v jednom přívětivém brněnském hostinci setkali tři pocestní, kteří si pro ukrácení svého čekání na lepší počasí vyprávěli o záhadách města Brna a jeho dějin. Potkali se zde nový brněnský kronikář, který přijel až z Plzně, kolář Birk a vysloužilý čert, který nás za pomoci kouzla vždy přenesl do doby, kdy se ona příhoda stala. A tak jsme se stali svědky, jak se dřevěné kolo dostalo na radnici. I když opravdu? Pověst je pověst. Je často založena na reálném příběhu, avšak díky ústnímu převypravování je často pozměněna. Nejinak je tomu s drakem. Co ale víme určitě, že představení bylo velmi povedené a zábavné.

„Divadelní představení bylo pěkné, naučné a dlouhé. Nejvtipnější byl čert a drak.“ Vojtěch Šmarda
„V celém představení se mi nejvíce líbil čert. Taky se mi líbila návštěva Petrova.“ Štěpán Hrbáček
„Bylo to moc zajímavé. Až se pojede na další představení, určitě pojedu.“ Bára Blatná
„Divadlo určitě doporučuju. Nejvíce se mi líbil čert, byl moc vtipný.“ Štěpán Halada
„Představení se mi moc líbilo, bylo zajímavé a zábavné. Ale nelíbil se mi kouř.“ Denisa Lengyelová
„V divadle jsem se naučila spoustu nových věcí o Brně, kole a drakovi. Toto představení bych doporučila všem, kteří mají rádi pověsti a srandu.“ Natálie Ivančová