V úterý 31. ledna se žáci 6. až 9. tříd zapojili do projektového dne Chci žít bezpečně. Jednotlivé aktivity se lišily podle ročníků a všechny pro naše děti připravilo SVČ Ivančice. Celá akce je součástí projektu Rubikon. Veškeré činnosti byly provázány jedním tématem a to tak, aby se děti u nich naučily správně, samostatně a zodpovědně rozhodovat.

Žáci šestých ročníků se v rámci třídy rozdělili do skupinek a hráli nejrůznější deskové hry – Velbloudí dostihy, Activity, Brainbox a další. S vedoucími si vždy vysvětlili pravidla a potom už se nechali strhnout soutěžením. Nenásilnou formou se u těchto her musely děti správně rozhodovat, a o to šlo především.

V sedmém ročníku se žáci opět rozdělili do skupin. Následně potom hráli hru, která jim měla přiblížit rizika sázení a varovat je před nimi. Děti zkoušely sázet na znalosti své i svých spolužáků. Otázky byly vybírány z nejrůznějších oblastí. Výsledkem bylo uvědomění si, že kdo se drží při zemi a příliš neriskuje, získá více než ti, kteří sázeli bez rozvahy. Na konci hry byli někteří téměř bez žetonů, které by v reálném životě představovaly peníze.

Před žáky osmých ročníků byl položen velice důležitý úkol. Měli se rozhodnout, jak by se zachovali, kdyby se pod Lednicko – Valtickým areálem našla ložiska ropy. Někteří se najednou ocitli v roli starostů, jiní vystupovali jako novináři, ochránci přírody, členové nejrůznějších hnutí a všichni se chystali obhajovat svoje stanovisko a rozhodnutí, proč těžbu ANO a proč naopak NE. Byl to nelehký úkol, ale osmáci se s ním poprali na výbornou. Naštěstí zvítězil zdravý rozum a těžba by pod vedením žáků zahájena nebyla.

Žáci devátých ročníků zhlédli velice zajímavé videospoty z běžného života. Ty měli dětem přiblížit různě nebezpečné situace a východiska z nich. Přítomna byla i kurátorka pro děti a mládež, která vysvětlila dopady těchto situací na život mládeže i dospělých lidí.

Rozhoduješ se zodpovědně? Věříš raději náhodě nebo tomu, co umíš a znáš? Poznáš, kdy je sázka ještě zábavou a kdy rizikem, které neustojíš? Pokud ne, nesázej. Rozhodni se správně! Tohle všechno si naši žáci vyzkoušeli v rámci úterního projektového dopoledne. Děkujeme pracovníkům SVČ za velmi zdařilou akci.

Jitka Tesáčková