První listopadový pátek jsme věnovali našemu tradičnímu ovoci – jablíčku. Jablko patří mezi nejznámější ovoce. Obsahuje hodně vody, ale málo sacharidů a mastných kyselin. Je označováno za léčivé ovoce. Velké uplatnění má při pečení, vaření a přímé konzumaci.

Každá třída na prvním stupni zpracovala téma “jablko“ jinou formou. Někteří tvořili slovní úlohy, skládali básně, hledali rýmy nebo psali pracovní postup, jak připravit teplý jablečný kompot. V kuchyňce vznikaly různé pokrmy z jablíček – štrůdl, jablečné řezy, muffiny, jablečné pyré a čokoládové jednohubky. Ve všech třídách proběhla soutěž o nejkrásnější jablko.

V rámci výtvarné výchovy a pracovních činností děti vytvářely jablka z papíru nebo plastelíny. Otiskovaly rozpůlená jablka a malovaly plakáty. Nezapomněli jsme ani na zpěv.

Žáci si uvědomili význam jablka pro své zdraví a připomněli si také zásady zdravé výživy.

ukázka básničky žáků 5. třídy

Ze stromu se skutálelo

jedno malé jablíčko,

Bylo rudě červené

ale hodně kyselé

Utrhla jsem si další,

které bylo sladší

Vylezli z něho červíčci,

byli hodně maličcí.

učitelky 1. stupně