Žáci naší školy využili výzvy č. 56 OP-VK a v sobotu 24. října odjeli spolu s doprovázejícími pedagogy na zahraniční jazykově-vzdělávací pobyt do města Hastings. Termín pobytu byl stanoven na období 24. 10. – 30. 10. 2015. Cílem projektu bylo zlepšení jazykových kompetencí žáků a prohloubení jejich znalostí. Pobyt byl hrazen z projektu č. CZ.1.07/1.1.00/56.0644, který byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

25. 10. 2015  – Cesta do Hastings probíhala hladce. Nepotkala nás žádná kolona nebo komplikace. Na místě jsme byli o dvě hodiny dříve oproti původnímu plánu. Během cesty jsme zažili dva posuny času. Jeden standardní kvůli jinému časovému pásmu a druhý trochu mimořádný kvůli přesunu na zimní čas. V Hastings následoval program, v rámci kterého jsme navštívili místní pobřeží, prozkoumali historickou část města, navštívili Pašerácké jeskyně a zříceninu hradu Hastings Castle. V šest hodin večer byli již všichni u svých hostitelských rodin.

26. 10. 2015  -Dnešní den byl prvním dnem školy. Hostitelské rodiny převedly děti ke škole. Již ve škole v Ivančicích všichni zúčastnění napsali test, na základě kterého bylo provedeno dělení do skupin. Prostředí školy je příjemné. K dispozicí mají žáci školní wifi. Děti obědvaly ve školní jídelně. K výběru bylo 5 jídel, každý si tak jistě přišel na své. Odpolední program byl zaměřen historicky. Tématem bylo bojiště v nedaleké obci Battle, kde došlo k Bitvě u Hastingsu. Později měli žáci možnost prohloubit své znalosti o historii života v Anglii. Navštívili jsme Yesterday’s World (http://www.yesterdaysworld.co.uk/).
28. 10. 2015 – Středa byla posledním dnem školy. Všichni jsme pracovali výtečně a získali jsme certifikáty o absolvování kurzu. Po obědě jsme vyrazili do města Brighton, kde nás čekala úžasná podívaná v expozici podmořského světa Sea Life. Hodinová prohlídka se nám všem líbila. Mnozí si zkusili i pohladit mořskou hvězdici. Zajímavá byla i procházka tunelem pod akváriem plným žraloků, mořských želv a obrovských rejnonků. Součástí prohlídky byla i minisoutěž, kde se šikovným podařilo získat medaili. Po prohlídce jsme navštívili zajímavé atrakce na mole Brighthon Pier. Nachází se zde zábavní park, který je otevřen již od roku 1899. Pokračovali jsme kolem orientálně vypadajícího paláce Royal Pavilion do centra města. Cestu městem jsme zakončili v nákupním centru. Celý den bylo skutečně krásné počasí a všichni jsme si ho užili.
27. 10. 2015 – 22:15 – Dnešní dopolední program začal jako obvykle ve škole. Podobně jako včera, byla výuka zaměřena na rozvíjení konverzačních schopností a vysvětlování gramatických jevů. Oběd byl ve 12.30. Po jídle jsme vyrazili autobusem do Eastbourne. Čekala nás prohlídka přírodní zajímavosti Seven Sisters. Jedná se o skupinu křídových útesů, které jsou součástí národního parku South Downs. Procházka trvala asi 2 hodiny. Útesy jsou vysoké více než 100 m. Každoročně erozí ubývá asi 30 cm. Kousek od břehu jsme viděli krásný maják Beachy Head. Při zpáteční cestě jsme se zatavili v nákupním centru a nakoupili dárečky pro své blízké. Po návratu z výletu jsme se rozešli domu do svých rodin na večeři.
29. 10. 2015 – Poslední den jsme si museli přivstat, sbalili jsme si věci a v sedm hodin vyrazili do Londýna. Sto kilometrů dlouhá cesta nám uběhla rychle. Prohlídku Londýna jsme zahájili návštěvou nultého poledníku na hvězdárně Greenwich. Užili jsme si zde krásné pohledy na probouzející se Londýn. Parkem jsme došli k Temži, odkud nás čekala cesta lodí k London Eye. Jízda na London Eye byla skvělá. V 25 minut dlouhé otočce této atrakce jsme si mohli prohlédnout město z výšky až 125 m. Následovala procházka po nejvýznamnějších památkách Londýna. Navštívili jsme Westminster Abbey, Houses of Parlament, Big Ben, šli St. James’s Parkem k Buckingham Palace. Pro všechny bylo jistě zajímavé prohlédnout si známe náměstí Piccadilly Circus. Na Trafalgar Square jsme si mohli vyfotit sochu admirála Nelsona. V Covent Garden si všichni mohli nakoupit drobnosti a upomínkové předměty. Metrem jsme se přesunuli k The O2 Arena, kde na nás čekal autobus. Čeká nás dlouhá cesta domů. Všichni unaveni usedáme do sedadel.

Názory žáků

Jsem velice ráda, že jsme byli ubytování ve městě Hastings a v úžasné rodině, která si s námi hodně povídala. Hastings je moc krásné město ležící u moře. V životě jsem neviděla tolik ryb na jednom místě, jako v podmořském světě v Brightonu. Nejvíce mě zaujal tunel pod vodou, kde nad námi plavaly obrovské želvy, žraloci a krásné malé rybky. Jen mě trochu mrzelo, že jsem si nevyzvedla medaili za sběr razítek, byla by to pěkná památka na podmořský svět. V Londýně se mi líbil pohled z London Eye na Big Ben. Jen jsem čekala, že Londýnské oko bude trochu větší. Je fantastické slyšet hlas mohutného zvonu – Big Benu, jak odbíjí čas. Viděli jsme i Buckinghamský palác a spoustu dalších památek, které stojí za to zhlédnout. Musím říct, že i vyučování ve škole v Hastings bylo úžasné! Měli jsme vtipného a hodného učitele, který s námi hrál zábavné hry. Na zpáteční cestě jsme jeli opět trajektem, což pro mě bylo únavné, ale v autobuse jsem to aspoň trochu dospala a hurá přes Německo domů!

Katka Sirůčková, 9. B

 

Minulý týden jsme jeli do Anglie na výukově poznávací pobyt do města Hastings. Po příjezdu jsme viděli školu a pak jsme se šli projít po městě. Další tři dny po vyučování jsme jezdili na výlety. Nejvíc se mi líbil výlet na Seven Sisters. Byly to nádherné útesy a cesta vedla po kopcích, takže jsme se rozběhli a běželi dolů a pak zase nahoru. Taky jsme viděli velký maják Beachy Head. Jiný den jsme taky byli ve městě Battle, kde se odehrála bitva o anglický trůn. Vyhrál ji Vilém Dobyvatel. Poslední den jsme byli v Londýně, večer se nalodili na trajekt a jeli domů. Celá cesta do Anglie byla super!

Tadeáš Brázda, 7. B

 

Ze všeho nejvíc se mi líbilo na London Eye, ze kterého jsme viděli celý Londýn. Byl to opravdu velký zážitek. Ve škole byly dobré obědy, protože jsme měli na výběr z mnoha druhů a navíc vařili velmi dobře. Počasí bylo dobré a ani jsme nepotřebovali deštník. V rodině bylo taky všechno fajn. Nejvíc jsem byla nadšená poslední den, kdy jsme chodili po památkách Londýnem a nakonec jeli metrem. Cesta do Anglie i zpět byla dlouhá, ale vůbec nelituju, že jsem jela, protože to byl jeden z mých nejkrásnějších zájezdů.

Julie Rajsiglová, 7. A

 

Nejvíc se mi líbilo ubytování v rodinách. Chutnaly mi večeře a bylo to prostě super. Ve škole to taky šlo a obědy mi chutnaly mnohem víc než v naší jídelně, ale moc tam nemysleli na zdravou výživu. Moc se mi líbilo v Brightonu v podmořském muzeu Sea Life, kde jsme viděli karety obrovské, mořské koníky a dravé žraloky a rejnoky, sasanky a mnoho druhů ryb. Taky jsme se byli podívat na pláži ve dne, což bylo hezké, ale večer potmě to bylo ještě hezčí. Poslední den byl nejlepší, protože jsme viděli Bitg Ben a byli na London Eye.

Lucka Chudějová, 7. A

 

Škola byla moc dobrá a hodně jsem se toho tam naučil, ale náš učitel Khalil se často smál a to mně vadilo. Nejlepší z celého pobytu byl Londýn a jeho památky a nejkrásnější bylo London Eye. Na zpáteční cestě jsem na trajektu koupil noviny pro tátu, bonbóny pro sebe a skvělou horkou čokoládu posypanou marshmallows a šlehačkou.

Josef Kulaš, 8. B

 

V Anglii se mi moc líbilo i přesto, že jsme museli chodit do školy. Nejlepší byl poslední den, který jsme strávili v Londýně. Také se mi líbily útesy Seven Sisters a malé městečko Battle.

Sebastián Hypr, 7. A

 

V Anglii se mi moc líbilo. Přímo luxusní byla cesta trajektem, dlouhá asi hodinu a 35 minut. Loď to byla veliká, plná obchodů a kaváren, a když svítalo, bylo to hezké na focení a dívání. Ve městě Hastingsu jsme tři bydlely u paní jménem Lilian a ta na nás byla hodná a chystala nám dobré večeře. Ve škole to bylo pro mě trochu těžší. Nejlepší výlet byl na Seven Sisters, kde to bylo překrásné – vysoká skaliska a v moři červenobílý maják, mám z něj plno fotek. Krásný byl i Londýn, kde bylo nejlepší svezení na velkém kole – London Eye.

Natálka Hovorková, 7. B