My – třeťáci, čtvrťáci a páťáci jsme vyrazili ve čtvrtek 12. 3. na exkurzi do Brna. Nejprve jsme se vydali do hvězdárny a planetária, kde jsme zhlédli výukový interaktivní program: Úžasné planety. Sklopili jsme si sedadla, abychom měli perfektní výhled na oblohu nad námi. A pak už jsme se sami ocitli ve vesmíru a ponořili se do jeho tajů. Nad námi se rozprostřela hvězdná obloha a my rozeznávali jednotlivá souhvězdí. Dozvěděli jsme se, že v naší sluneční soustavě je 88 souhvězdí a že se střídají postupně podle toho, jaké je roční období. No a pak jsme už letěli ke Slunci a postupně i ke všem planetám naší sluneční soustavy. Během našeho putování vesmírem jsme dostávali kvízové otázky, které se týkaly rekordů a kuriozit právě ze sluneční soustavy. Dozvěděli jsme se, že každá planeta je něčím jedinečná a zajímavá. Dokonce jsme se prolétli i v Saturnově prstenci a byli jsme rádi, že jsme se vyhnuli všem meteoritům letícím proti nám. Putování vesmírem jsme zakončili prolétnutím kolem komety a každý z nás si samozřejmě něco přál. Po skončení programu jsme si zakoupili suvenýry a posilnili se na další cestu, která vedla do Letohrádku Mitrovských.

V letohrádku je vystavena jedinečná expozice korunovačních klenotů krále Karla IV. a dalších předmětů z jeho doby. A my jsme měli štěstí, že jsme se na tuto výstavu dostali, protože je o ni velký zájem. Viděli jsme gotické zbraně, oblečení, model Karlštejna, sochu Karla IV., korunovační plášť a především korunovační klenoty. Většina z nás našla i odvahu dotknout se katova meče, který prý přináší štěstí. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací týkající se historie korunovačních klenotů. Jednou z nich byla pověst o kletbě Svatováclavské koruny, která se vyplnila v případě Reinharda Heydricha a jeho syna. Uchvátilo nás nádherné zdobení žezla a jablka i obrovské drahokamy na Svatováclavské koruně.

V jeden den jsme se tak dostali díky nejmodernějším technologiím hluboko do vesmíru a díky unikátní výstavě i zpátky do naší minulosti.

Mgr. Iveta Bučková