Chtěli jste se někdy podívat na Masarykův okruh, jednu z nejznámějších sportovních památek Brna, která za více jak 80 let získala světové renomé a stala se tak pro všechny automobilové i motocyklové fanoušky pojmem? Nám třeťákům se to už podařilo. V pátek 10. června jsme se sluníčkem v zádech a s nedočkavostí ve tvářích vyjeli vstříc automotodrom.

Přivítala nás usměvavá paní Svobodová, která nám společně se svojí kolegyní postupně odkrývala všechny zákulisní prostory závodního okruhu. Dozvěděli jsme se o historii závodů, o názvech jednotlivých zatáček, známe přesnou délku trati nového, ale i starého okruhu, navštívili jsme dispečink, tiskové středisko, místnost časoměřičů, VIP prostor s terasou, hlasatelnu, zjistili jsme důležitost barevných odlišností vlajek, podívali jsme se do paddogu a dokonce jsme se fotili na stupních vítězů. Během prohlídky nám milé dámy dávaly různé otázky, to proto, aby zjistily, zda posloucháme a prohlídka nás zajímá. Za správně zodpovězenou otázku byl každý z nás odměněn fotkou Karla Abraháma, což bylo super. Kdo nevyhrál, nemusel být smutný, protože si mohl nějaký suvenýr  koupit. To také téměř všechny děti učinily. A víte, co nás čekalo dál? Abychom stále jen nechodili a nemuseli poslouchat výklad, šli jsme si zasportovat.

Přivezli jsme si koloběžky a kolečkové brusle, trošku potrénovali na závodní ploše a už jsme se vrhli do bojů. Zatím jen mezi sebou. Pro vítězná tria bylo připraveno překvapení v podobě předávání cen na stupních vítězů. Dovedete si představit, že třeba Terka stála na stejném místě jako Ital Valentino Rossi? To byla paráda. Však si ji také všichni užívali. Tak a teď už se musíme posilnit v místní restauraci, poděkovat za super dopoledne a spokojeně odjet. Neodjížděli jsme s prázdnou. Dostali jsme spousty drobných pozorností, prý za náš neobvyklý zájem.

Náš výlet se ještě nekončil. Pan Franěk nás dovezl na Brněnskou přehradu, kde jsme se nalodili do parníku směr zastávka Rokle. Některé děti jely parníkem poprvé, měly trošku obavy, ty ale brzy odpluly. Tak ještě poslední nákupy dobrůtek, nemusíme přivézt žádné penízky z výletu a už odjíždíme domů. V autobuse vládla dobrá nálada, zpívali jsme písničky a povídali si o prožitém dni, který nějak rychle utekl.

Štorková Jitka