V úterý 7. září se konala letošní celonárodní charitativní sbírka Den, kdy září Světlušky, pořádaná Nadačním fondem Českého rozhlasu. Do měst naší republiky se vydali dobrovolníci v tričkách světlušek nabízet „světluščí“ tykadla, píšťalku, náramek, peněženku, placku, propisku… s logem nadace. Každý, kdo si koupil některý z předmětů, přispěl nevidomým dětem a dospělým na speciální pomůcky, jako jsou mluvící počítače či optické lupy, na vodicí psy nebo osobní asistenci pro zrakově postižené děti integrované do běžných škol.
Na naší škole se akce ujala třída 9. A. Žáci se po dvojicích vypravili do ulic města s kasičkami a prosbou o příspěvek. Na Palackého náměstí pak pracovnice SVČ nabízely kolemjdoucím tytéž předměty a dětem ukazovaly, jak je těžké zvládnout bez pomoci zraku běžné činnosti, jako například chodit, číst, počítat peníze, zapnout si košili, nalít vodu do kelímku nebo rozeznat různé předměty a materiály.

Jana Kračmarová

 

Světluška byla super, moc jsem si to užila. Potom, co jsme prodali všechny věci, jsem pomáhala na stánku dětem a to mě strašně bavilo. Bylo hezké vidět ty děti, když měly radost, že něco zvládly nebo že přispěly. Potkali jsme mnoho milých a ochotných lidí, ale našli se i protivní, kteří měli nějaký problém. Jsem ráda, že jsem šla a přispěla na dobrou věc. 

Lucie P.

Lidí byli protivní a hnusní, přitom stačilo říct, že nic nechtějí. Někteří byli naopak laskaví a přispěli hodně. Po té cestě mě bolely nohy.

 Matěj P.

Bylo to dobré, jsem ráda, že jsem byla vylosovaná. Lidi byli překvapivě hodní a milí. Skoro vše jsme rychle rozprodali, takže jsme potom s Luckou pomáhali s dětmi. 

Aneta

Jednou z negativních zkušeností byl pán, který nám řekl, že teď dal plno peněz v lékárně, tak že bude rád, když mu přispějeme. Na druhou stranu nám jiní lidé rádi přispěli, což nám udělalo radost. Byla to dobrá zkušenost, alespoň jsme zjistili, jací lidi jsou.

 Nela

Hodně lidí nám přispělo, aniž by si něco vzali z nabídky.

 Láďa

Líbilo se mi, že jsme mohli pomoct lidem, kteří na tom nejsou nejlíp. A taky že jsme se nemuseli učit.🙂 

Adriana