Přesně v den, kdy Marie Terezie zavedla do škol povinnou školní docházku, 6. prosince před 233 lety, jsme se s žáky vydali do rakouské metropole, která zářila tisíci světel a na každém kroku dýchala kouzlem blížících se Vánoc.
Jako první nás přivítala, opravdu neplánovaně, obrovská socha Marie Terezie na náměstí, které je pojmenováno po ní. Odtud jsme se vydali pěšky prohlédnout si památky v samém centru města ležícího na Dunaji. Prošli jsme kolem vídeňského parlamentu, proslulé státní opery až k Dómu svatého Štěpána, který se tyčí v srdci Vídně a patří mezi nejvýznamnější gotické a náboženské památky Rakouska. Kolem Stephansdomu panuje vždy čilý ruch a vlastní Stephansplatz je i díky zdejší přestupní stanici metra jedním z nejfrekventovanějších míst. Historického ducha této oblasti narušuje svým moderním stylem pouze známý dům Haashaus. Procházkou starým městem jsme si prohlédli nejslavnější rakouské divadlo Burgtheater, barokní kostel Karlskirche na náměstí Karlsplatz a vánočně vyzdobenými ulicemi jsme došli až k císařskému sídlu Hofburg. Odtud už je to jen kousek k radnici, která byla oděna do adventního kalendáře.Tradičním vrcholem adventní doby jsou vánoční trhy na Radničním náměstí a na nám již známém náměstí Marie Terezie ležícího jen o pár kroků dál. Zde nás Marie Terezie zvala do právě vybudované vánoční vesničky k návštěvě padesáti vánočních stánků s dárky a tradičními uměleckými řemesly. Mohli jsme si zde prohlédnout nebo zakoupit šperky ze stříbra a drátků, ručně malované vánoční ozdoby a svíčky, dřevěné hračky a spoustou dalších drobností, které více či méně připomínají nejkrásnější svátky zimy. A nejen to! Mohli jsme si pochutnat na čerstvých kulinářských výrobcích z domácí kuchyně a různých druzích vánočních punčů, které nás lákaly svou jedinečnou vůní.
Vánoční stromky, veliké adventní věnce, slavnostně vyzdobené výlohy i ulice, to všechno patří k vídeňské předvánoční atmosféře, která je bezesporu krásná a originální.
Ale přiznejme si: Vánoce s betlémem, českými koledami, barevně svítícími stánky se spoustou tretek a dopisy Ježíškovi, jsou nám přece jen bližší.

Lenka Vokurková